رژیم سم زدایی یا پاکسازی کبد ، شما میخواهید هر کاری که میتوانید انجام دهید تا نقش فعال و موثری در سلامتی خود داشته باشید. اما اگر فکر میکنید به سم زدایی کبد (که به نام پاکسازی یا شستشوی کبد نیز شناخته میشود) نیاز دارید، باید بدانید که این رژیم نمیتواند کار زیادی برای کبدتان انجام دهد.
کبد یکی از بزرگترین اندامهای بدن است. این عضو به حذف مواد زائد و پردازش مواد مغذی و داروها کمک میکند. بیشتر افراد فکر میکنند که بعد از مصرف مقدار زیادی الکل یا غذاهای ناسالم، رژیم پاکسازی به کبد آنها کمک میکند سموم بدنشان را بهتر دفع کنند. برخی امیدوارند که این کار به کبدشان کمک کند تا به طور روزمره بهتر عمل کند. بسیاری هم بر این باورند که رژیم سمزدایی به درمان بیماری کبد کمک میکند.
به گزارش گروه سلامت پلاس ماد به نقل از WebMD ، مانند بیشتر روشهای سم زدایی، پاکسازی کبد مراحل خاصی دارد. ممکن است مجبور شوید چندین روز روزه بگیرید یا فقط آبمیوه یا مایعات دیگر بنوشید. ممکن است به رعایت یک رژیم غذایی محدود نیاز داشته باشید، یا لازم باشد مکمل های گیاهی یا رژیمی مصرف کنید. همچنین برخی رژیمهای سم زدایی شما را به خرید انواع کالاهای تجاری سوق میدهند. برخی از آنها ممکن است چندین مورد از این روشها را با هم ترکیب کنند.
آیا شواهدی وجود دارد که رژیم غذایی سم زدایی از کبد موثر است؟
هیچ شواهد علمی وجود ندارد که این کار سموم کبد را از بین ببرد یا شما را سالم تر کند. دلیل اینکه رژیمهای غذایی سمزدایی باعث میشوند احساس بهتری پیدا کنید این است که آنها معمولاً به شما اجازه نمیدهند غذاهای خیلی فرآوری شده بخورید. این نوع مواد غذایی حاوی چربیهای جامد و شکر فرآوری شده هستند، و کالری بالایی دارند اما حاوی مواد مغذی اندکی هستند. همچنین رژیمهای غذایی سم زدایی ممکن است غذاهایی را که احتمالاً به آنها حساسیت دارید، مانند لبنیات، گلوتن، تخم مرغ یا بادام زمینی، حذف کنند.
پزشکان میگویند سم زدایی کبدی برای سلامتی شما یا عملکرد کبدتان اهمیتی ندارد. هیچ شواهدی وجود ندارد که پس از خوردن غذای زیاد یا الکل، سم زدایی کمک کند از شر سموم موجود در بدن خلاص شوید. همچنین هیچ مدرکی مبنی بر کمک رژیمهای سم زدایی به رفع آسیب کبدی قبلی، وجود ندارد.
*`آیا خار مریم به سلامتی کبد شما کمک میکند؟
خار مریم نوعی گیاه دارویی است که حاوی ترکیبی به نام سیلیبین است. شاید شنیده باشید که این گیاه به کبد کمک میکند تا عملکرد بهتری داشته باشد و همچنین میتواند به درمان بیماری کبد کمک کند. اما، همانطور که شواهد و مدارک کافی در مورد اثربخشی رژیم سم زدایی کبد وجود ندارد، شواهد کافی هم که نشان دهد خار مریم یا عصاره های آن کبد را سالمتر میکنند، در دست نیست.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ترکیبات حاصل از خار مریم به بهبود علائم انواع خاصی از بیماری کبد کمک کرده است. اما هیچ پژوهشی نشان نداده که این گیاه خود بیماری را درمان میکند.
آیا سم زدایی کبد بی خطر است؟
برای بیماریهای مختلف کبدی درمانهای پزشکی وجود دارد. اما شواهدی نداریم که نشان دهد برنامه های سم زدایی یا مکملهای سم زدایی میتوانند آسیب کبدی را برطرف کنند. در حقیقت، سم زدایی میتواند به کبد شما آسیب برساند. همچنین مواردی در مورد این برنامه ها و محصولات سم زدایی وجود دارد که باید بدانید:
- برخی شرکتها از ترکیباتی استفاده میکنند که میتواند مضر باشد. برخی دیگر در مورد تاثیرگذاری محصولشان در درمان کامل بیماریهای جدی، ادعاهای دروغینی مطرح کردهاند.
- آب میوه های غیر پاستوریزه میتوانند شما را بیمار کنند، خصوصاً اگر سن بالاتری دارید یا سیستم ایمنی ضعیفی دارید.
- اگر به بیماری کلیوی مبتلا هستید، رژیم پاکسازی کبدی که شامل مصرف مقادیر زیادی آب میوه باشد میتواند بیماریتان را بدتر کند.
- اگر دیابت دارید، حتماً قبل از فکر کردن در مورد هر نوع رژیم غذایی که باعث تغییر در تغذیه ی نرمال شما میشود با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر به عنوان بخشی از برنامه سم زدایی خود باید روزه بگیرید، ممکن است احساس ضعف داشته باشید، غش کنید، سردرد بگیرید یا بدنتان دچار کمبود آب شود. اگر هپاتیت ب دارید که باعث آسیب کبدی شده است، روزه گرفتن میتواند آسیب را بدتر کند.
چگونه کبد خود را سالم نگه دارید
سلامت کلی شما و ژنهای شما روی کبدتان تأثیر میگذارد. رژیم غذایی، سبک زندگی و محیط نیز تاثیرگذارند. اقداماتی ساده و معمولی وجود دارد که میتوانند به شما کمک کنند سلامت کبد خود را بدون برنامه های پاکسازی ویژه حفظ کنید. به ویژه اگر برخی موارد فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری کبد را دارید (از جمله استفاده زیاد الکل یا سابقه خانوادگی بیماری کبد) این دستورات میتوانند از اهمیت ویژهای برای شما برخوردار باشند. شما باید:
- میزان الکلی را که مینوشید محدود کنید. با پزشک خود در مورد میزان مناسب شما صحبت کنید.
- هر روز یک برنامه غذایی متعادل داشته باشید. این به معنای ۵ تا ۹ وعده میوه و سبزیجات است. به علاوه باید فیبر مورد نیاز بدنتان را با مصرف سبزیجات، آجیل ، دانه و غلات کامل تامین کنید. همچنین، برای تقویت آنزیم هایی که به سم زدایی طبیعی بدن کمک میکنند، پروتئین را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- وزن سالم خود را حفظ کرده یا در صورت نیاز وزنتان را کاهش دهید.
- اگر میتوانید هر روز ورزش کنید. اگر قبلاً فعال نبوده اید با پزشک خود مشورت کنید.
- رفتارهای مخاطره آمیزی که میتواند منجر به هپاتیت ویروسی شود را کاهش دهید .
- از مواد مخدر دوری کنید، اما در صورت استفاده از آنها، از سوزن یا نی مشترک برای تزریق یا استنشاق استفاده نکنید.
- از تیغ، مسواک یا سایر وسایل خانگی مشترک استفاده نکنید.
- تتو را فقط در جایی انجام دهید که مطمئنید از وسایل استریل استفاده میکنند.
- با افراد غریبه تماس جنسی محافظت نشده نداشته باشید.
اگر فکر میکنید ممکن است مشکلی در کبد داشته باشید یا به علت یک بیماری عارضه های ثانویه ای دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
نظرات