مزایای نور خورشید برای بدن : به گزارش گروه سلامت پلاس ماد دهها سال است که با توجه به ارتباط نور آفتاب با سرطان پوست و پیری زودرس، از خورشید فراری بوده ایم. اما تعداد فزاینده ای از تحقیقات علمی نشان میدهد که دوری کامل از نور خورشید فکر خوبی نیست. اما چه دلایلی وجود دارد که باید هر روز مقداری آفتاب بگیرید:
- خلق و خو را بهبود میدهد. خورشید از طریق تعدادی گیرنده ی موجود در مغز بر وضعیت روحی و هوشیاری ما تأثیر میگذارد. میزان متوسطی از قرارگیری در معرض نور آفتاب با افزایش سطح سروتونین در بدن، به بهبود خلق و خو و تمرکز شما کمک میکند. سروتونین که به عنوان “هورمون شادی” نیز شناخته میشود، باعث آرام شدن و هوشیاری شما میشود. همچنین نور خورشید خطر افسردگی فصلی را در افراد کاهش می دهد.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند برای افراد مبتلا به دیگر انواع افسردگی، اختلال ناخوشی قبل از قاعدگی، و افراد باردار مبتلا به افسردگی نیز مزایایی داشته باشد. اختلالات مرتبط با اضطراب و حملات هراس (پنیک اتک) نیز با تغییر فصول و کاهش نور خورشید در ارتباط است.
- خواب را بهبود می بخشد. هر چه نوری که در طول روز در معرض آن قرار میگیرید روشنتر باشد، بدن شما در شب ملاتونین بیشتری تولید میکند. ملاتونین نوعی هورمون است که در تاریکی شب در غده کاجی مغز تولید میشود. ملاتونین که به عنوان هورمون خواب نیز شناخته میشود اثرات وسیعی بر مغز دارد، از بهبود خواب گرفته تا هماهنگسازی ساعت بیولوژیکی بدن و کاهش واکنش پذیری نسبت به استرس. علاوه بر این مقدار نور خورشیدی که در طول روز در معرض آن قرار میگیرید در حفظ ریتم شبانه روزی نرمال بسیار مهم است. (ریتم شبانه روزی بدن یا ساعت داخلی بدن یک فرایند بسیار شگفت انگیز است که هر روز اتفاق میافتد. اگر شما تمام فرآیندهای مولکولی، سلولی، و فیزیولوژیکی در بدن خود را به عنوان یک گروه ارکستر فرض کنید، ریتم شبانه روزی بدن به عنوان رهبر این ارکستر محسوب می شود که تمام فرآیندهای بدن مانند خواب، ترشح هورمون و دمای بدن را هدایت میکند. اگر ریتم های شبانه روزی مختل شود بسته به الگوی اختلال میتواند علائم افسردگی و اختلال دوقطبی را ایجاد کند.
- باعث رشد استخوان میشود. ویتامین دی هورمونی است که جذب کلسیم را افزایش میدهد و برای رشد و شکل گیری استخوانها ضروری است. از آنجایی که نور خورشید منبع اصلی ویتامین دی است، این هورمون به عنوان “ویتامین آفتاب” نیز خوانده میشود. ویتامین دی موجود در بدن ما نیاز به فعالسازی دارد. خورشید به فعال شدن ویتامین دی غیرفعال کمک میکند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، قرار دادن بازوها، دستها و صورت در معرض نور خورشید به مدت ۵ تا ۱۵ دقیقه و برای دو بار یا سه بار در هفته کافی است تا از مزایای ویتامین دی خورشید بهرهمند شوید. مقادیر کم ویتامین دی با نرمی استخوان در بچه ها و بیماری های مخرب استخوان مانند پوکی استخوان و نرماستخوانی ارتباط دارد.
- به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. مطالعات معتبر نشان دادهاند که ویتامین دی در علامت دادن به سیستم ایمنی بدن نیز بسیار مهم است. به نظر میرسد که برای فعال شدن توانایی سیستم ایمنی در محافظت از بدن در مقابل ویروسها، مقادیر کافی ویتامین دی لازم باشد. از آنجایی که قرارگیری منظم در معرض آفتاب یکی از بهترین راهها برای افزایش سطح ویتامین دی فعال در بدن است، پس آفتاب گرفتن میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن شما نیز کمک کند. سطح ناکافی این ویتامین با افزایش میزان عفونت، سرطان، و مرگ و میر بعد از جراحی ارتباط داده شده است.
- فشار خون را کاهش میدهد. تقریباً یک سوم ایرانیها فشار خون بالا دارند. طبق یک پژوهش جدید، قرار گرفتن در معرض مقدار متوسطی اشعه UV خورشید میتواند باعث افت قابل توجهی در فشار خون شود. پایین آمدن فشار خون به کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماریهای قلبی کمک میکند.
- ممکن است خطر ملانوما (سرطان پوست) را کاهش دهد. بله درست خواندید! قرار گرفتن در معرض مقدار مناسبی آفتاب در واقع ممکن است شما را از سرطان پوست محافظت کند. طبق مطالعه ای که اخیراً منتشر شده است، قرار گرفتن پوست در معرض اشعه فرابنفش با طول موج کوتاه (UVB) با کاهش خطر سرطان پوست ارتباط دارد. این تحقیقات نشان داد کارگرانی که در فضای باز کار میکنند و به طور منظم در معرض نور آفتاب هستند، در مقایسه با کارگران فضاهای بسته خطر کمتری برای ابتلا به سرطان پوست دارند. به غیر از این، پژوهش دیگری نشان داد دریافت مقدار کافی نور خورشید با کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها (از جمله سرطان روده بزرگ، تخمدان، لوزالمعده و پروستات) همراه است.
همچنین به گفته سازمان بهداشت جهانی، قرار گرفتن در معرض آفتاب ممکن است به درمان چندین بیماری پوستی نیز کمک کند. پزشکان قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش را برای درمان پسوریازیس، اگزما، زردی و آکنه توصیه کرده اند: اگرچه نور درمانی برای همه مناسب نیست و باید متخصص پوست مشخص کند که آیا درمانهای نوری برای مشکلات خاص پوست شما مفید هستند یا خیر.
- به کاهش وزن کمک میکند. پژوهش تازهای نشان میدهد که آفتاب گرفتن در صبح میتواند چربی بدن را کاهش داده و به شما در کاهش آن چند کیلوی اضافی کمک کند. این پژوهش حاکی از آن است که حتی ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قرارگیری در معرض آفتاب در صبح زود برای پایین آوردن شاخص توده بدنی (BMI) و باریک کردن کمرتان کافی است.
پژوهشهای بیشتر: علاوه بر این، یافته های پژوهش دیگری نشان داد دانش آموزانی که هر روز تابش خورشیدی بیشتری دریافت میکنند در امتحانات بهتر عمل میکنند. مطالعه ی دیگری خاطرنشان کرد بین قرار گرفتن در معرض نور روز در محل کار و خواب، فعالیت و کیفیت زندگی کارکنان ارتباط مستقیمی وجود دارد. همچنین مطالعات تحقیقاتی به نتایج اولیه ای در مورد اثر درمانی نور خورشید روی چندین عارضه دست یافته است. این عارضه ها شامل آرتریت روماتوئید، لوپوس منتشر، بیماری التهابی روده، و تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید) است. با این حال، باید مطالعات بیشتری انجام شود تا محققان بتوانند نتیجه بگیرند که نور خورشید میتواند درمانی برای این عارضه ها باشد یا خیر.
اما قبل از اینکه ضد آفتاب خود را دور بیندازید و به ساحل بروید، توجه داشته باشید که اگر بیش از ۱۵ دقیقه در خارج از منزل هستید، باید با استفاده از کرم ضد آفتاب با SPF 15 یا بالاتر از پوست خود محافظت کنید. از آنجایی که بیشتر ضد آفتابها ۱۰-۲۰ دقیقه طول میکشد تا اثر کنند، اگر ضد آفتاب را بزنید و بلافاصله بیرون بروید، به مقدار مفید و مناسبی در معرض آفتاب مستقیم قرار گرفته اید و اگر شما در نیمکره ی شمالی زمین زندگی میکنید، باید بدانید خورشید در فصول پاییز و زمستان انرژی کافی برای افزایش سطح ویتامین دی فعال ندارد. در این دوره، مصرف مکمل برای جلوگیری از کمبود ضروری است. همچنین افراد باید سطح ویتامین دی بدن خود را حداقل سالی یک بار چک کنند. در صورت تغییر نوع مکمل ویتامین دی یا نقل مکان به یک منطقه دیگر هم باید این کار را انجام دهند.”
نظرات