چگونه می توان شادی کودکان را بالا برد؟
وقتی از والدین سؤال می کنید که برای فرزندانشان چه می خواهند، معمولاً متداول ترین پاسخ چیست؟ آنها می خواهند فرزندانشان شاد باشند.
مرحله ۱ : خودتان شاد باشید
اولین گام برای داشتن کودکانی شادتر، کمی خودخواه بودن است. اینکه چقدر شما شاد هستید روی شادی و موفقیت کودک شما اثر دارد. تحقیقات گستردهای نشان دادهاند ارتباط قابل توجهی بین مادرانی که افسرده هستند با خروجی های منفی در کودک وجود دارد، مانند تأثیر در کارها و دیگر مشکلات رفتاری. افسردگی والدین میتواند باعث بروز برخی مشکلات رفتاری در کودک شود. همچنین باعث میشود والدین کمتر برای کودک مؤثر باشند.
مرحله ۲ : آموزش ایجاد روابط به کودکان
هیچکس اهمیت یادگیری در مورد روابط را تکذیب نمیکند، اما چقدر باید والدین زمان بگذارند تا به کودکان نحوهی برخورد با دیگران را آموزش دهند؟ باید گفت زمان زیادی نمیبرد، میتوان این کار را با تشویق کودک به انجام کارهای کوچکی که همراه با یک دلی هستند شروع کرد. این کار نه تنها باعث ایجاد مهارت های ضروری و تبدیل کودک به انسانی بهتر خواهد شد، بلکه تحقیقات نشان دادهاند در طولانی مدت کودکتان را فردی شادتر خواهد کرد.
مرحله ۳ : انتظار تلاش داشته باشید نه عالی بودن
والدینی که مرتباً روی دستاوردها تأکید زیادی میکنند به احتمال بالاتری در مقایسه با کودکان دیگر، کودکانی افسرده، مضطرب و خشن خواهند داشت.
بیشتر کودکانی که مرتباً برای هوش بالای خود تحسین می شوند به دنبال پازل های سادهتر میروند و آنها خطر اشتباه کردن و از دست دادن شهرت باهوش بودن خود را نمیپذیرند. از طرف دیگر بیشتر از ۹۰ درصد کودکانی که برای فکر کردن و استفاده از ذهن خود تشویق شدهاند پازل سخت را انتخاب میکنند.
وقتی کودک را برای تلاش و کار سختی که باعث رسیدن به چیزی شده است تحسین میکنید او میخواهد کار خود در این فعالیت را ادامه دهد. او به خاطر نگرانی از اینکه چقدر باهوش به نظر خواهد رسید کار یادگیری را کنار نمیگذارد.
مرحله ۴ : آموزش خوش بینی
کودک ده ساله ای که به او طرز تفکر و درک مثبت از جهان آموزش داده شده باشد، احتمال بروز افسردگی در او نصف دیگر کودکان خواهد بود. خوش بینی ارتباط نزدیکی با شادی دارد و این دو میتوانند حتی یکسان در نظر گرفته شوند.
با مقایسهی فرد خوش بین و بد بین متوجه میشوید فرد اول:
- در مدرسه، کار یا ورزش موفقتر است
- سالمتر بوده و زندگی طولانیتری دارد
- از ازدواج خود راضیتر است
- به احتمال کمتری دچار افسردگی و اضطراب میشود
مرحله ۵ : آموزش هوش هیجانی به کودک
هوش هیجانی یک مهارت است نه خصوصیتی که با آن متولد شده باشید. کودکانی که فکر میکنند، به طور طبیعی به این درک میرسند که احساسات آنها مانعی برای موفقیتشان نخواهد بود.
اولین گام ساده اینکه وقتی کودک احساس عصبانیت یا ناامیدی دارد این کار را بکنید: همدردی کردن، نامگذاری روی حس او و ارزش گذاری برای آن.
در مورد کودکان به آنها کمک کنید حس خود را بشناسند و بگذارید بدانند این احساسات ایرادی ندارند ( حتی اگر با رفتار بدی همراه شده باشد ).
مرحله ۶ : ایجاد عادات شادی و خوشبختی
ما در مرحله ۶ هستیم و شاید به نظر برسد، چیزهای زیادی هستند که باید به یاد داشته باشید. ما میتوانیم با ایجاد عادات خوب بر همهی این موارد غلبه یابیم. فکر کردن به تمام این کارها باعث میشود سخت به نظر برسند اما اگر تبدیل به عادت شوند به سادگی انجام خواهند شد.
اما چگونه به کودک خود کمک کنید عادات سالمی پیدا کند؟
اینها راههای قدرتمندی هستند:
- حذف محرک ها: وسوسه ها و عوامل حواس پرتی را از راه خود دور کنید
- آن را عمومی کنید: اهداف خود را برای افزایش حمایت اجتماعی نشر دهید.
- هر بار یک هدف داشته باشید: هدف های زیاد باعث انحراف قدرت اراده خواهد شد.
- به این کارادامه دهید: انتظار نداشته باشید سریع به هدف برسید. زمان لازم است. شکست هایی وجود خواهد داشت. این عادی است. به تلاشتان ادامه دهید.
مرحله ۷ : زمان بیشتری برای بازی کودکان
این روزها زیاد در مورد ذهن آگاهی و مدیتیشن میشنویم و هردو به نسبت قوی هستند.
اینکه کاری کنیم کودکان هریک را یاد بگیرند میتواند تبدیل به یک چالش شود. اما کدام بهتر خواهد بود؟
کودکان اغلب خودشان وقتی بازی میکنند ذهن آگاهی دارند، کاملاً از لحظه ای که در آن هستند لذت می برند، اما امروزه کودکان زمان کمتری را صرف بازی چه داخل خانه و چه بیرون میکنند. در طول دو دههی اخیر کودکان به طور میانگین در هفته کمتر از ۸ ساعت زمان آزاد برای بازی داشتهاند.
زمان بازی تنها برای تفریح کردن نیست بلکه برای یادگیری و رشد کودک لازم است. تحقیقات نشان دادهاند کاهش شدید در زمان بازی کودکان بخشی از علت کاهش رشد شناختی و عاطفی در آنهاست. بعلاوه برای کمک به یادگیری، تعدیل شخصی بازی های بدون ساختار نیاز است ( با بزرگ ترها یا بدون آنها ) و جهت بهبود سلامت عقلی، فیزیکی، اجتماعی و عاطفی کودک بازی کردن ضروری است. بازی های بدون ساختار کمک میکنند کودک یاد بگیرد چگونه در گروه باشد، چیزی را به اشتراک بگذارد، اختلافات را حل کند، احساسات و رفتار خود را تنظیم کند، صحبت کرده و از خودش دفاع کند.
مرحله ۸ : آماده کردن محیط برای شاد بودن
شاید نخواهید این را قبول کنید اما ما بسیار تحت تأثیر محیط اطرافمان هستیم حتی بیشتر از آنچه متوجه آن باشیم.
یک راه ساده برای کنترل بهتر محیط اطراف کودک و اینکه بتوانید اثرات شادی روی تلاش های آنها را به حداکثر برسانید چیست؟
تحقیقات نشان دادهاند ارتباطی قوی بین شادی و ندیدن تلویزیون وجود دارد. محققان نشان دادهاند افراد شاد نسبت به افرادی که شاد نیستند کمتر به دیدن تلویزیون تمایل دارند. نمیدانیم آیا دیدن تلویزیون باعث شاد نبودن فرد میشود یا اگر فرد زیاد شاد نباشد بیشتر تلویزیون خواهد دید. اما میدانیم که فعالیتهای زیادی هستند که به کودکان کمک میکنند انسانهایی شاد و متعادل باشند. اگر کودک ما تلویزیون میبیند در واقع کاری نمیکند که بتواند او را در طولانی مدت شادتر سازد.
مرحله ۹ : باهم شام بخورید
گاهی تمامی علوم آن چیزهایی که پدربزرگان ما از در کنار هم بودن میدانستند را تأیید میکنند. بله، غذا خوردن در کنار خانواده اهمیت دارد. این سنت ساده کمک میکند فرزندان بهتری داشته و شادتر باشند.
تحقیقات نشان دادهاند کودکانی که همراه با خانواده غذا میخورند ثبات عاطفی بیشتری داشته و به احتمال کمتری گرفتار اعتیاد مواد مخدر یا الکل میشوند. آنها نمرات بهتری کسب میکنند. کمتر دچار علائم افسردگی میشوند، خصوصاً در دختران در سنین بلوغ. همچنین کمتر دچار خشونت شده یا اختلالات غذایی پیدا میکنند. حتی وعده های غذایی در کنار هم باعث میشوند کودکان برای امتحان بهتر مطالعه کنند. حتی در تحقیقات روی وابستگی های بعدی به خانواده نیز مشخص شده است این عادت اثرگذار میباشد.
در پایان اینکه بتوان کودکی شاد داشت، شاید کمی ایدهآل به نظر برسد، اما میتوان مهارت هایی را آموخت و بهکار برد و در جهت رسیدن به یک زندگی شاد حرکت کرد. نکاتی که بیان شد، هیچکدام قاعده صددرصد نیست و ممکن است هر کس برای کودک خود به شکلی دیگر عمل کند. این موضوع کاملاً وابسته به خلاقیت والدین است، اما در این نکته که والدین شاد، کودکانی شاد خواهند داشت، شکی نیست. از پدر و مادر بودن خود لذت ببرید و بدانید که هیچگاه در کنار کودکان وقتتان هدر نمیرود. کودکی فرزندانمان فرصت خوبی است برای کشف خوشیهای کوچک. “این زمان زیاد طول نمیکشد…
چگونه می توان شادی کودکان را بالا برد؟
نظرات